شما در حال مشاهده هستید دخالت والدین؛ مشکلات ناشی از عدم پذیرفتن حریم شخصی فرزندان

دخالت والدین؛ مشکلات ناشی از عدم پذیرفتن حریم شخصی فرزندان

نوجوانان هم مثل سایر افراد، نیاز به حریم خصوصی دارن و باید والدین و اطرافیان به اون‌ها احترام بذارند. بعضی از والدین هم این عقیده را دارن که فرزند اون‌ها هنوز به تکامل عقلی نرسیده و باید در همه امور فرزند خود دخالت کنند. والدینی نیز هستند که از حریم خصوصی نوجوانان آگاهی ندارن، در نتیجه احترامی هم نمیذارن و نمی‌دونند که این حریم شخصی نوجوانان شامل چه مواردی خواهد شد و گاهی اوقات دخالت والدین در کارهای نوجوان، درست نیست.

این تفکر اشتباه به خاطر این هست که هنوز نوجوان خود را بچه میدونن و فکر نمی‌کنند که دیگه بزرگ شده و تا حدودی خودش توانایی تشخیص درست و غلط رو داره؛ اگر به این موضوع پی ببرن، مسلماً کمتر دخالت نا به جا خواهند کرد و در نتیجه حدومرز خودشون و حریم خصوصی فرزندشون رو هم رعایت خواهند کرد. به دلیل عدم آگاهی، حساسیت و یا نپذیرفتن حریم شخصی نوجوان برای بعضی از والدین، رعایت کردن یک سری اصول سخته، که در ادامه به دخالت والدین و معرفی روش‌هایی برای حل این موضوع خواهیم پرداخت.

چرا نوجوانان به حریم خصوصی نیاز دارند؟

فرزندانتون وقتی به سن بلوغ می‌رسند، با یک سری تغییرات روحی و فیزیکی زیاد مواجه میشن که در نتیجه نیاز به حریم خصوصی دارن. از جمله چالش‌های این دوره می‌توان به تعیین هدف، برنامه‌ریزی، هویت‌یابی و… اشاره کرد. در سنین نوجوانی به‌خاطر سرعت رشد مغزی در نوجوانان و همچنین تفکرات اونها درباره به استقلال رسیدن، برای کنار اومدن با شرایط جدید و ارتباط برقرار کردن با اون، بیشتر از قبل به حریم خصوصی نیاز دارند. در این باره دخالت والدین میتونه شرایط رو برای نوجوان سخت‌تر کنه. در ادامه راهکارهایی رو برای حل این مشکل بررسی می‌کنیم.

دخالت والدین

راهکارهایی برای حفظ حریم شخصی نوجوانان

گروهی از والدین هستند که به‌خاطر محبت بیش از اندازه و یا عدم آگاهی از حفظ حریم شخصی نوجوان، نمی‌تونن این حریم رو رعایت کنند. گروهی از والدین هم هستند که به حدی این حریم خصوصی فرزند خودشون رو رعایت می‌کنن که دیگه فرزندشون رو رها کردن.

در واقع میتونیم بگیم که حفظ حریم خصوصی نوجوان به‌صورت افراطی و یا حفظ نکردن اون باعث آسیب‌های زیادی میشه. در ادامه چند مورد از روش‌های حفظ حریم خصوصی نوجوانان رو توضیح میدیم.

1- مرز بین خود و فرزندتون رو رعایت کنید

یکی از راهکارهای حفظ حریم خصوصی نوجوانان و جلوگیری از دخالت والدین، اینه که در ابتدا باید مرز بین خود و فرزندتون رو مشخص کنید. دخالت والدین باتوجه‌به این مرزبندی‌ها کمتر میشه. برای شناسایی این مرزها باید از خودتون بپرسید که در کدوم کارهای فرزندم میتونم اظهارنظر کنم و در کدوم کارها نمیتونم؟ به‌عنوان‌مثال اگه بخواید در این مورد بدونید که فرزندتون میخواد با کدوم دوستش بیرون بره و یا کجا میخوان برن و یا اینکه تا چه زمانی میخواد بیرون باشه، هیچ موردی نداره و حق مسلم شماست که این اطلاعات رو بدونید.

در مقابل اگه در مورد تماس‌های تلفنیش بخواید اطلاعات کسب کنید، این کارتون به معنای زیر پا گذاشتن حریم شخصی فرزندتونه. مورد دیگه‌ای که دخالت والدین، نا به جاست و موجب زیر پا گذاشتن حریم خصوصی فرزندشون هست، اینه که بخواید هرچند وقت یکبار، تلفن همراه اون رو چک کنید.

2- دخالت والدین؛ میزان مسئولیت پذیری نوجوان خود را در نظر بگیرید

در ادامه بررسی دخالت والدین در موقعیت‌های نا به جا، یکی دیگر از راهکارها برای حفظ حریم خصوصی فرزندتون اینه که باتوجه‌به میزان درک و مسئولیت‌پذیری فرزندتون، حریم شخصی او رو حفظ کنید؛ به طور مثال اگه فرزندتون میتونه کارهای مدرسه و همچنین تکالیف مدرسه‌رو خودش به‌تنهایی انجام بده، میتونید تا حدی که خودش نیاز داره؛ اما کنترل شده هست، حریم شخصی اون رو حفظ کنید.

3- عادت‌های جدیدی رو تمرین کنید

  •  قبل از اینکه وارد اتاق فرزند خود بشید، در بزنید و تا زمانی که اجازه نداده وارد اتاق او نشید.
  • نوشته‌ها و یا دفتر خاطرات نوجوانتون رو چک نکنید.
  •  بدون اجازه، دست به تلفن همراه او نزنید.
  • وقتی که میخواید به کیف پول او دست بزنید، اجازه بگیرید.
  • ساعتی رو در طی روز، بگذارید که فرزندتون تنها بمونه و مزاحم خلوت او نشید.
  • در مورد صحبت‌های او با برادر و یا خواهرش کنجکاوی نکنید.
دلایل دخالت والدین

4- احساساتش رو تأیید کنید

در مبحث دخالت والدین یکی دیگر از راهکارها برای حفظ حریم خصوصی فرزندتون، تأیید احساسات نوجوان هست. اکثر والدین تمایل دارند که ناامیدی‌های نوجوان خود رو کاهش بدن و یا مشکلات فرزندنشون رو حل کنند؛ به‌عنوان‌مثال اگه بعد از تموم شدن رابطه دوستی فرزندتون به او بگید: «او به‌هرحال برای تو مناسب نبود»، باعث میشه که نوجوانتون از شما عصبانی بشه و احساس کنه که تحقیر شده. به جای اون، باید با فرزندتون همدلی کنید و نشون بدید که او رو درک می‌کنید؛ به‌عنوان‌مثال میتونید به او بگید که: «مسئله واقعاً سختیه».

5- دیکتاتور نباشید

در ادامه بررسی دخالت والدین یکی دیگر از راهکارها برای برقرار کردن ارتباط مؤثر با فرزندتون اینه که دیکتاتور نباشید. مطمئناً کسی که قوانین رو تعیین میکنه والدین هستن، اما باید برای توضیح دادن قوانین به فرزندتون آمادگی داشته باشید. به‌عنوان‌مثال اگه با مهمونی رفتن فرزندتون مخالف هستید باید به او بگید که به روابط دوستی او احترام میذارید و بعد بگید که چرا با رفتن به مهمونی مخالفت می‌کنید. با این کار به او اجازه می‌دید که قانون شما براش منطقی‌تر به نظر برسه. می تونید مقاله دعواهای کودکان و دخالت والدین را مطالعه کنید.

6- در برخورد با نوجوان خود بیشتر دقت کنید

یکی دیگر از راهکارها دررابطه‌با حفظ حریم شخصی و عدم دخالت والدین اینه که در برخورد با نوجوان خود بیشتر دقت کنید؛ به‌عنوان‌مثال اگر نوجوان شما می‌خواد موهاش رو رنگ کنه و یا ناخن‌هاش رو لاک بزنه و یا اینکه به پوشیدن لباس‌های فانتزی علاقه نشون میده، یعنی اینکه او با این کار، میخواد خودش رو بیشتر نشون بده و جلب توجه کنه. در نتیجه سعی نکنید با هر کاری که از او سر میزنه، برخورد کنید. گاهی اوقات در چنین مسائلی دخالت والدین اشتباهه. به این خاطر که باید در مورد مسائل مهم‌تری فرزندشون رو کنترل کنند. مسائلی مثل سیگار کشیدن و یا اعتیاد که امروزه در بین نوجوان‌ها و جوان‌ها خیلی جدی شده. نجات دادن نوجوانان از دام اعتیاد خیلی مهم و حیاتی هست. والدین باید در برخورد با چنین مواردی کاملاً حرفه‌ای و کارشناسانه عمل کنند.

دخالت والدین

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی دخالت والدین دررابطه‌با فرزند نوجوان خود پرداختیم. همان‌طور که گفتیم دوران بلوغ، دوران حساس و مهمی هست که اگر میخواید نوجوانتون به‌خوبی این دوران رو پشت سر بذاره، باید یک سری اصول رو رعایت کنید. در این مقاله چند مورد از راهکارها رو برای حفظ حریم خصوصی نوجوان و همچنین ارتباط مؤثر با او گفتیم. اگر دررابطه‌با این موضوع نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، می‌تونید از یک روان شناس کودک و نوجوان راهنمایی بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید