هنگامی که کودکان دچار اختلال اضطراب اجتماعی کودکان میشوند، از موقعیتهایی که شامل تعامل با افراد دیگر میشود، نگران یا از آن میترسند. اضطراب اجتماعی کودکان میتواند آنها را از پیوستن و لذت بردن از بحثهای کلاسی، مهمانیها و گروههای دوستی محروم کند.
با دادن فرصتی به آنها برای تمرین تعاملات و تمجید از تلاشهای آنها، به کودکان کمک کنید تا مدیریت موقعیتهای اجتماعی را یاد بگیرند. اگر اضطراب بر لذت بردن آنها از زندگی تأثیر میگذارد، حمایت حرفهای و صحبت با یک روانشناس کودک و نوجوان میتواند به کودکان کمک کند.
اضطراب اجتماعی در کودکان چیست؟
اضطراب اجتماعی به طور معمول بر کودکان بزرگتر و نوجوانان تأثیر میگذارد. کودکان مبتلا به اضطراب اجتماعی معمولا:
- در ملاقات با سایر کودکان یا پیوستن به گروههای مختلف مشکل دارند؛
- تعداد محدودی دوست صمیمی دارد،
- از موقعیتهای اجتماعی که ممکن است در کانون توجه قرار گیرند یا از دیگران متمایز شوند، اجتناب میکنند – برای مثال، پرسیدن یا پاسخ دادن به سؤالات در کلاس
- در موقعیت های گروهی گوشه گیر یا محفوظ به نظر می رسند.
اضطراب اجتماعی کودکان میتواند نشانههای فیزیکی نیز داشته باشد، از جمله حالت تهوع، معده درد، سرخ شدن و لرزش.
متوجه شدن اختلال اضطراب اجتماعی کودکان تقریبا دشوار است. این به این دلیل است که کودکانی که دارای اضطراب اجتماعی هستند اغلب در پیش دبستانی یا مدرسه ساکت و مطیع هستند. آنها ممکن است در مورد ترسها یا نگرانیهای خود صحبت نکنند.
اختلال اضطراب اجتماعی
برخی از کودکان و نوجوانان دچار اختلال اضطراب اجتماعی میشوند. این زمانی است که اضطراب اجتماعی کودک بیش از 6 ماه ادامه داشته باشد و زندگی کودک را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد.
کودکان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است از بسیاری از موقعیتها دوری کنند که به این معنی است که باید با افراد دیگر تعامل داشته باشند. این موقعیت ها شامل صحبت کردن با تلفن، پیوستن به تیمها یا باشگاهها و پاسخ دادن به سوالات در کلاس است. اگر احساس میکنید فرزندتان ممکن است به اختلال اضطراب اجتماعی مبتلا باشد، ایده خوبی است که از یک متخصص کمک بگیرید.
کمرویی یا اضطراب اجتماعی؟
رفتار خجالتی در کودکان طبیعی است و برخی از کودکان به طور طبیعی خجالتی هستند. اما کمرویی شدید میتواند در فعالیتهای روزمره کودک اختلال ایجاد کند و این میتواند نشانهای از اختلال اضطراب اجتماعی باشد.
کمک به کودکان مبتلا به اضطراب اجتماعی
اگر فرزند شما از اضطراب اجتماعی رنج میبرد، به حمایت شما نیاز دارد. کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید انجام دهید وقتی که در خانه با او هستید. در پیش دبستانی یا مدرسه یا در موقعیتهای اجتماعی دیگر با فرزندتان در مورد احساسات اضطرابیاش خود صحبت کنید.
کمک به کودک در خانه
- کودک خود را برای موقعیتهایی که باعث ایجاد احساس نگرانی یا ترس در او میشود، آماده کنید. وضعیت مد نظر را در خانه انجام دهید و کارهایی را که میتوانند انجام دهند تا آن را آسانتر کنند، تمرین کنید.
- فرزندتان را تشویق کنید که درباره افکار خود تجدید نظر کنید. به عنوان مثال، کودک شما ممکن است فکر کند که اگر در کلاس به سؤالی پاسخ دهد، همه به او خواهند خندید. میتوانید از فرزندتان بپرسید: «از کجا میدانی که آنها به تو میخندد؟»
- به فرزندتان در مورد مواقعی که در موقعیتهای اجتماعی احساس اضطراب کردهاید و نحوه مواجهه با ترسهای خود بگویید. این به کودک شما کمک میکند تا بفهمد که صحبت کردن در مورد احساسات خود اشکالی ندارد. آنها همچنین احساس خواهند کرد که شما آنها را درک میکنید و از آنها حمایت میکنید.
کمک به کودک در پیش دبستانی یا مدرسه یا در موقعیتهای اجتماعی دیگر
- به آرامی فرزندتان را تشویق کنید تا در موقعیتهای اجتماعی شرکت کند، کارهایی را جلوی دیگران انجام دهد و فعالیتهای جدیدی را شروع کند. اجتناب از موقعیتهای اجتماعی میتواند اضطراب اجتماعی را بدتر کند.
- اگر کودک شما نسبت به موقعیتی واکنش ترس و اضطراب نشان میدهد، نگران نباشید. بار دیگر با آمادگی بیشتر وضعیت را دوباره امتحان کنید. فرزندتان را مجبور نکنید، او را به خاطر «شکست» تنبیه یا سرزنش نکنید.
- از صحبت کردن به جای فرزندتان خودداری کنید. این میتواند موضوع را بدتر کند.
- در مورد اضطراب کودک خود به پیش دبستانی، مهد کودک یا مدرسه کودک خود بگویید. همچنین به آنها اطلاع دهید که برای کمک به فرزندتان چه کاری انجام میدهید. به این ترتیب، افراد دیگر میتوانند به طور مداوم از فرزند شما حمایت کنند.
سایر راهکارهای موثر در درمان اضطراب اجتماعی
- اگر فرزندتان کاری انجام میدهد که معمولاً او را مضطرب میکند – مثلاً صحبت کردن با تلفن – شجاعت او را با تحسین فراوان تصدیق کنید. به فرزندتان بگویید که افتخار میکنید که تمام تلاش خود را میکند. اگر افراد دیگری در اطراف هستند، کودک خود را بی سر و صدا تحسین کنید و وقتی تنها هستید کار بزرگی برای او انجام دهید. این به تقویت عزت نفس کودک شما کمک میکند.
- مهم نیست چقدر احساس ناامیدی میکنید، از انتقاد کردن فرزندتان یا منفی نگری نسبت به مشکلات او در موقعیتهای اجتماعی اجتناب کنید.
- از زدن برچسب «خجالتی» به کودک خودداری کنید.
استفاده از رویکرد پله پله برای کمک به اضطراب اجتماعی
رویکرد پله پله یک تکنیک رفتار ملایم است که میتوانید برای کمک به کودکان مبتلا به اضطراب، از جمله اضطراب اجتماعی، از آن استفاده کنید. این تکنیک شامل شروع ملایم و مواجه شدن با چیزهای کوچک قبل از اینکه با چیزهای واقعا ترسناک روبرو شوید.
به عنوان مثال، اگر فرزند شما در صحبت کردن با افراد جدید مشکل دارد، میتواند با گفتن «خداحافظ» به دوستی که چند بار ملاقات کرده است، شروع کند، با گفتن «سلام» به کسی که به تازگی ملاقات کرده است، و در نهایت با او صحبت کند.
کمک حرفهای برای اضطراب اجتماعی در کودکان
اگر نگران اضطراب فرزندتان هستید و احساس میکنید که بر لذت بردن او از زندگی تأثیر میگذارد، به دنبال صحبت با یک روانشناس کودک و نوجوان باشید. روانشناسان کودک میتوانند در درمان فرزند شما تاثیرات فوقالعادهای داشته باشند.
فاطمه مرادی
من، فاطمه مرادی، کارشناس ارشد روانشناسی کودک و نوجوان کنار شما هستم تا رابطهی بهتری با فرزندان خود داشته باشید.
جمعبندی
اضطراب اجتماعی یکی از اختلالات شایع در میان کودکان است که در این مقاله بررسی دقیق و کامل آن پرداختیم. از این که ما را تا انتها همراهی کردید، سپاسگزاریم.